[...] w tym i ziemniakami, owocami oraz produktami skrobiowymi kaszami i mąkami. Natomiast źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, szczególnie witaminy E, są oleje roślinne, kiełki pszenicy i soi, orzechy oraz ryby morskie. Szczególną rolę w zachowaniu zdrowia odgrywają tzw. witaminy antyoksydacyjne, czyli beta karoten, będący prowitaminą [...]
[...] a nie wierzchnie), przyprawiona oliwą z oliwek (100 kcal) Kolacja: Plaster chudego pieczonego mięsa lub befsztyk upieczony na ruszcie, zielona sałata- jak na obiad lub kiełki pszenicy (180 kcal) Dieta opiera się na cukrach (winogrona zawierają łatwo przyswajalny cukier-frukotozę). W czasie stosowania diety 1,2,3 dnia należy [...]
[...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy [...]
[...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób. Witamina C (Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy): Witamina C należy [...]
[...] witaminy B6 są produkty zbożowe i ziemniaki (pirydoksyna) oraz mięso i wędliny (pirydoksal i pirydoksamina). Szczególnie bogate w pirodyksynę są: wątróbka, ziarna soi, kiełki pszeniczne, orzechy włoskie, ryby, banany, szpinak, awokado, mąka pełnoziarnista, drób WITAMINY C D E Witamina C Inne nazwy: kwas askorbinowy dehydroaskorbinowy [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
Cynk jest jednym z minerałów tzw. śladowych, którego potrzebujemy w niewielkich ilościach. Nie oznacza to jednak, że jest dla nas mało istotny. Wręcz przeciwnie, cynk bierze udział w wielu różnych reakcjach chemicznych, jakie zachodzą w naszym organizmie. Dzięki niemu szybciej goją się rany, wzmacnia się układ odpornościowy, występuje mniej [...]
Dlaczego warto jeść kiełki roślin? Czy warto wprowadzić je do diety? Co w sobie kryją? I dlaczego tak mało ich zjadamy? Czy hodowanie ich w domowych warunkach jest możliwe? Jak hodować kiełki Nasiona są suche i zamknięte, aby mogły wykiełkować, potrzebują do tego odpowiednich warunków. Najważniejsze z nich to odpowiednie oświetlenie, temperatura [...]